domingo, 16 de diciembre de 2012


10 Recomanacions per a elaborar una dieta equilibrada per als nens en edat escolar.


Amb aquest decàleg ens aproparem un poc més a la dieta equilibrada que volem per als nostres fills. Són unes pautes senzilles de dur a terme i de recordar, i que van a a ser útils també per a equilibrar la dieta de tota la família:

1.- L'esmorzar: és el menjar més important del dia, però no per això ha de ser el més copiós! Ha de estar format per una peça de fruita (o en suc) o un lacti (got de llet, iogurts o formatge) i cereals (en forma de entrepà o cereals per a al llet).

2.- Al dinar i al sopar han d'haver-hi cereals (arròs, pasta), llegums i/o patates i verdura (cuita o crua en amanida). També ha d'haver carn, peix, ou o marisc de segon plat. Amb una peça de fruita o un lacti com a postre. Hem d'evitar els arrebossats i fregits front a altres tècniques de cuina, com el forn, la planxa, la papillota els guisats o els bullits.

3.- Per tal d'assegurar el aport necessari de magnesi (mineral important en la mineralització del ós) hem de potenciar el consum de vegetals de fulla verda, , fruita seca i cereals integrals que també ens aporten vitamines com les del grup B i l'àcid fòlic

4.- Incloure hortalisses crues i fruita a tots els menjars ens assegurarà un bon aport de la resta de vitamines.

5.- El consum de 3 o 4 racions de lactis al dia ens assegurarà una millor ossificació.

6.- Al període de creixement també és important el aport d'aliments rics en iode, necessari per al desenvolupament del cervell. El millor és consumir peix i marisc de tres a quatre vegades a la setmana, i que la meitat d'aquestes siguen en peix blau.

7.- Cal evitar les carns grasses (corder, porc o vedella) envers les més magres o blanques (pollastre, tito i conill)

8.- Tant a l'esmorzar com al dinar i al sopar han d'estar presents aliments rics en proteïnes (carn, peix, ous, lactis i/o llegums) en proporció suficient.

9.- L'oli d'oliva ha d'estar present en la dieta del nen pel seu aport en vitamina E i àcids grassos essencials. Tres cullerades soperes al dia serà suficient, i millor si utilitzem un de verge.

10.- Hem de potenciar el consum d'aigua front a altres begudes. Podem donar batuts de iogurt o sucs de llet amb fruita però s'han d'evitar els suc envasats i els refrescos per el seu alt contingut en sucres. Si els donem millor que no tinguen sucres afegits. Les begudes refrescants contenen àcid fosfòric, que té un efecte negatiu en la calcificació dels óssos.

A banda d'aquestes recomanacions nutricionals hem de fomentar la pràctica d'exercici físic i limitar el temps que els nens passen davant la tele o les videoconsoles.

Com a colofó d'aquestes entrades del bloc dedicades a millorar l'alimentació dels nostres nens vos deixe l'enllaç al pdf de la guia: "L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE A L'ETAPA ESCOLAR" editada per la Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i que podeu fer servir com a "llibre de capçalera". El teniu al següent link


L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE A L'ETAPA ESCOLAR






Fonts:
-Dieta equilibrada. A. Aguilar Martínez, M. Serra Alías. UOC (Universitat Oberta de Catalunya)
- L'alimentació saludable a l'etapa escolar. Agència de Salut Pública. Generalitat de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario